Coronacrisis: Hoe wij omgaan met een (virtueel) virus

Coronacrisis: Hoe wij omgaan met een (virtueel) virus

Het Coronavirus houdt ons allemaal in de greep. Wereldwijd brengt het allerlei onvoorziene zaken met zich mee. Vrijwel iedereen in Nederland heeft de ‘normale gang van zaken’ omgeruild voor een voorzichtiger leven. Ook wij bij Virtual Heroes hebben onze manier van werken aangepast. Gelukkig kunnen wij online ontzettend veel doen, maar ook wij kennen virtuele obstakels én angsten. Welke zijn dit? En hoe houden we het hoofd koel in deze vreemde tijden?

In de rij van het domino-effect

Virtual Heroes levert een service. Onze klanten vragen werkzaamheden, advies en kennis aan ons. En wij denken mee. Maar wat als de klant in deze periode minder vraagt? Ook wij staan in de rij van het domino-effect. Laten we eerlijk zijn, een situatie als deze had niemand voor ogen – we kunnen het dan ook een echte crisis noemen. We werken met zijn allen hard om de negatieve impact van deze crisis te minimaliseren en creatief om te gaan met ondernemersuitdagingen die het teweegbrengt.

Chinese wijsheid

We hebben een inspirerend feitje voor je: Wist je dat in het Chinees, het geschreven woord ‘crisis’ bestaat uit twee bijzondere karakters? Namelijk ‘gevaar’ en ‘mogelijkheden’. Hoe mooi is dat! Ook wij zien mogelijkheden om ons mooie bedrijf draaiende te houden: we zijn druk bezig om nu minder vóór en meer aan Virtual Heroes te werken. Zo zijn we gaan brainstormen over nieuwe off- en online producten, social media strategieën, e-mailmarketing en een heuse Virtual Heroes productpagina, waarop je interessante tools voor je business kunt vinden. In de aankomende weken houden we je graag op de hoogte van alle ontwikkelingen. Houd dus vooral onze website en socials in de gaten!

Angsten en onzekerheden

Ondanks dat we lekker op dreef zijn met het werken aan en in onze business, kennen wij ook angsten en onzekerheden. We vinden het allemaal ontzettend spannend hoe onze toekomst eruit gaan zien, zowel privé als op zakelijk vlak. Kunnen we straks verder in de vorm zoals ons bedrijf er nu uitziet, of zullen we onze bedrijfsvoering moeten wijzigen? Doen we goed aan de keuzes die we op dit moment maken?
Om enigszins voorbereid te zijn op bepaalde zaken hebben wij een risicoanalyse gemaakt waarin we verschillende scenario’s schetsen. Dit helpt ons om vooruit te denken en voor te bereiden op een toekomst waarvan we niet weten hoe die eruit gaat zien.

Een home-office: Thuiswerken

Het Nederlandse kabinet heeft de Corona-maatregelen voorlopig verlengd. Ook werkt iedereen zoveel mogelijk thuis. Om de gezondheid van alle collega’s en hun naasten te waarborgen, hebben wij ons mooie kantoorpand omgeruild voor onze thuiswerkplekken. Daar waar velen het aan het begin ontzettend fijn vonden om lekker thuis te zijn, wordt je privéleven ook onderdeel van je werk – en andersom. Je wereld wordt een stuk kleiner en waarschijnlijk ben je snel geneigd om in je pyjama achter de computer te kruipen. Dit klinkt wel prettig, maar thuiswerken tast, hoe dan ook, de productiviteit aan.

Na nu vier weken thuiswerken toe te passen, zijn wij in aanraking gekomen met interessante apps, tools en tips om je home-office zo goed mogelijk te laten draaien:

  • Videobellen met het team
    Wij hebben iedere ochtend een online teammeeting. Zo kun je gemakkelijk overleggen en zien we elkaar nog eens gezellig. We bespreken de dagelijks lopende zaken en praten elkaar bij over de ontwikkelingen. We gebruiken hiervoor verschillende tools, zoals Skype, Zoom en Jitsi.

 

  • Transparant takenlijstje
    Een superhandige app die we gebruiken als realtime takenlijst is Asana. Hierin staan alle taken en werkzaamheden voor onze klanten, maar ook van onszelf als Virtual Heroes. Het fijne is, dat iedereen gemakkelijk met elkaar mee kan kijken en bijspringen daar waar nodig.

 

  • De fijne thuiswerkplek
    Vergeet niet dat een fijne thuiswerkplek het halve werk is! Zeker nu je werk zich op dezelfde plek als je privéleven bevindt, is het belangrijk om dit goed in te delen: ergonomisch, maar ook psychologisch. Hier 3 van onze belangrijkste tips:
    • Zet je laptop op een stapel boeken, zodat je beeldscherm toch op ooghoogte staat.
    • Zorg voor voldoende (natuurlijke) lichtinval.
    • Creëer een werkplek die alléén bedoeld is om te werken. Sluit ‘m af of ruim het op wanneer je niet aan het werk bent.

 

  • Kleed je zoals op kantoor
    Aha! Wij keken er heel erg naar uit om lekker in onze pyjama’s of joggingsbroeken achter onze laptops te kruipen. Hier zijn we snel vanaf gestapt. Waarom? Het werken in pyjama’s of joggingsbroeken zorgt ervoor dat je productiviteit drastisch daalt, omdat je hersenen het associëren met comfort en relaxen. Kleed je daarom zoals je je normaal op kantoor kleedt, zo haal je het beste uit je thuiswerkdag!

 

  • Een frisse neus halen
    In deze thuiswerktijden missen we al snel twee keer per dag een frisse wind door onze haren en bevinden we ons helaas veel in dezelfde ruimtes. Normaal zou je naar kantoor gaan en einde dag weer terug. Nu bevindt het kantoor zich binnenshuis. Tip van Virtual Heroes: Probeer wel die twee keer een frisse neus te halen buiten! Wanneer een blokje om ’s ochtends een stapje te ver is, probeer dan in je pauze en na het werk even naar buiten te gaan.

In hetzelfde schuitje

De coronacrisis, het is het gesprek van de dag voor iedereen. Met veel gedoe en obstakels is er nog wel één schrale troost: we zijn er allemaal de dupe van. Dit maakt wel veel inspiratie voor positieve ontwikkelingen los en er worden mooie initiatieven opgezet. Wij schreven een blog over hoe hardwerkende ondernemers zich staande houden. Leuk leesvoer: want leren doen we ván en mét elkaar.

Reageer

Verder lezen