Tips om slim thuis te werken

Tips om slim thuis te werken

In de beginjaren van ons ondernemerschap werkten wij dagelijks thuis, op afstand. Onze klanten ondersteunen wij virtueel en af en toe ontmoeten we ze in real life. Het is heerlijk en we genieten er allebei nog iedere dag van. Als je thuiswerkt moet je er echter wel tegen kunnen om dagelijks vooral naar jezelf en de geluiden op straat te luisteren. En vooral; je klanten moeten erop kunnen vertrouwen dat je als virtuele assistent op afstand het werk net zo goed, of zelfs beter, kunt doen. Wij hebben onze weg daarin wel gevonden, maar toch merken we nog regelmatig dat het geen gemeengoed is. Daarom in deze blog 5 tips om goed virtueel te werken.

5 tips voor thuiswerken

 

1. Zorg voor een prettige werkplek

Aan de eettafel werken is prettig omdat je zo het leven op straat kunt zien. Maar behalve dat het je behoorlijk afleidt, levert het je waarschijnlijk ook nog bijna een nekhernia op. Het is daarom belangrijk dat je zorgt voor een ruimte in huis met een groot scherm, een ruim bureau en een goede stoel. Zo kun je nog steeds naar buiten kijken maar is de afleiding wat minder (en de bezoeken aan je chiropractor ook).Zorg er dus voor dat je een goede werkplek hebt. Dat hoeft niet altijd een aparte kamer te zijn. Als het maar een plek is waar je je af kunt sluiten en ARBO verantwoord kunt werken.

2. Maak goede afspraken

De postbode die pakketjes aflevert was altijd een grote vriend. Hij was dan ook heel verdrietig toen wij een kantoor gingen huren en we niet meer zijn dagelijkse praatje waren ….) Verder is het belangrijk dat je iedereen heel duidelijk maakt dat je overdag gewoon aan het werk bent. Als mensen eenmaal doorhebben dan je thuis werkt, dan kun je namelijk te pas en te onpas de deur opendoen om even ‘een bakkie thee’ te drinken. Weg productiviteit. Laat je omgeving weten wanneer je werkt en dat je dus niet ongevraagd gestoord wilt worden.

3. Voorkom afleiding

Even de was doen, je kinderen thuis, de kat eten geven, een boodschap doen; het kan allemaal als je de vrijheid hebt. Zorg er wel voor dat je teveel afleiding voorkomt. Natuurlijk deden wij weleens een wasje tussendoor of glipten we even de stad in. Op die momenten heb je waarschijnlijk gewoon die pauze nodig. Maar houd het wel beperkt en zorg ervoor dat je dan op een ander tijdstip je opdrachten af maakt. En onze kinderen? Die zitten gewoon op de opvang als wij werken. Televisie is een wondermiddel, maar je concentratie is stukken beter als je geen Nickelodeon op de achtergrond hoort …

4. Zorg voor structuur en ritme

Het heeft even geduurd voordat wij erachter kwamen dat we in de ochtend op ons best zijn. Natuurlijk zijn we in de middag ook productief en werken we efficiënt, maar we delen onze klussen wel in op ons ritme. Probeer zoveel mogelijk met de lastige klussen te beginnen en geef jezelf dan de ruimte om in de middag je mail uitgebreid door te nemen en andere zaken aandacht te geven. Als je daarmee namelijk begin om 9 uur kom je veel lastiger in een goed werkritme. Je kunt beter 4 uur productief werken dan 8 uur half. Bedenk dus welk ritme het beste bij jou past.

5. Houd contact met anderen

Als je niet oppast is de wasmachine je beste vriend. Gelukkig hadden we toen al contact met elkaar en lunchten of werkten we regelmatig samen. (Tegenwoordig hebben we samen kantoor en meerdere medewerkers, dus er is wel iets veranderd ….) Maar ook een belletje naar een andere vriend of social media hielpen ons de dag door te komen. Er waren dagen dat we 9 uur achter elkaar doorbuffelde en niemand spraken. Des te fijner is het dan als het huis daarna gevuld is met enthousiast vertellende kinderen. Maar we probeerden wel de afwisseling te zoeken zodat we voldoende contact hielden met de buitenwereld. tegenwoordig is dat dus geen probleem meer met een kantoor vol gezellige dames!
Probeer daar een balans in te vinden. De hele dag appen op je telefoon is niet productief maar af en toe een gezellig belletje, daar wordt je niet armer van …

Verantwoordelijkheid nemen

Alles hangt samen met het maken van goede afspraken en het vertrouwen dat je krijgt. Een vormgever werkt ook vaak op afstand en dan kijk je ook niet mee of hij zijn werk wel goed doet. Het gaat om het resultaat. En als dat niet goed is, dan bespreek je dat. Als Virtuele Assistent nemen wij vanzelf onze verantwoordelijkheid. Wij voelen het namelijk direct in de portemonnee als we geen goed werk afleveren!

Hoe zorg jij ervoor dat je productief thuiswerkt? Wij horen graag jouw tips!

Ook interessant voor je:

Reageer

Verder lezen